Open menu

125 років хімічним технологіям Київської Політехніки в ім’я людства (оновлено)

Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського» святкує своє 125-річчя. Весь цей час з дня заснування в складі університету існувало спочатку хімічне відділення, яке потім перетворилося у хіміко-технологічний факультет. І весь цей час науковці-хіміки гідно представляли у світі українську науку. Але чи все відомо про це в нашій країні та закордоном?
Відомо, що в створенні нашого університету в ті далекі часи брала участь і київська громада, і царський Уряд. Тоді університет мав історичну назву «Київський політехнічний інститут імператора Олександра ІІ». Час минав. Припинила своє існування Російська Імперія. Зник з обличчя планети Радянський Союз. Але імперські закиди, які завжди були хворобливим обличчям і тодішньої імперії, і СРСР і сучасної росії нікуди не поділися. Імперське мислення як державницька парадигма проявлялися і проявляються досі. І це не тільки нескінченні криваві війни – це приниження наукової гідності і значущості. Якщо в українських науковців і започатковувалися наукові школи світового рівня, імперська влада, за звичкою намагалася зробити все, щоб про таким досягнення або якнайбільше принизити їх значення, або взагалі створити навколо них фігуру умовчання. Немає досягнень – немає української належної науки, немає українських наукових шкіл. Нажаль тривалий час така фігура умовчання не оминала і хіміко-технологічний факультет КПІ ім. Ігоря Сікорського.
Чи багатьом відомо, що сама будівля хімтеху, зараз це корпус №4 – це ПЕРШИЙ у Російській Імперії (від Польщі до Далекого Сходу), побудована спеціально під потреби хіміків. Високі стелі, вбудовані витяжні шафи, просторі кімнати, особливі меблі, за якими однаково зручно було проводити досліди і сидячи, і стоячи? Хімічна наука в ті далекі часи лише формувалася як наука. Ще поширювалися ідеї Ареніуса, ще тільки почали з’являтися електрохімічні пристрої.
26-29 вересня 2023 року, в рамках святкування 125-річчя хіміко-технологічного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського проходила Міжнародна конференція з хімії, хімічної технології та екології. У конференції взяли участь провідні науковці України та інших країн – Норвегії, Японії, Італії, Китаю тощо. Офіційні мови конференції – УКРАЇНСЬКА та АНГЛІЙСЬКА.
Одна з доповідей була спрямована на відновлення історичної справедливості у відношенні української хімічної науки, де історичну правду про те, що в ті далекі часи, коли не було достатньої наукової інформації про поведінку речовин у неводних розчинах, хіміки КПІ методично розкривали властивості неводних електролітів, про які в світі взагалі ще не чули. Завдяки цій доповіді стало відомо про видатну роль завідувача кафедри фізичної хімії, професора Володимира Олександровича Плотнікова і беззаперечність пріоритетності результатів його досліджень, які розкривали поведінку речовин у неводному середовищі. Таким чином з’ясувалось, що саме за КПІ і саме за В.О. Плотніковим є пріоритетність створення теорії неводних розчинів, яка розглядалась ним ще у 1902 році, а не за росіянами та німцями, як це зафіксовано у науковій літературі. Це означає, що фізико-хімічні дослідження київських політехніків щонайменше на 40 років випередили результати інших науковців в цій галузі. І відомо це стало лише тепер завдяки кропітким науково-історичним дослідженням сучасних вчених.

Інші доповіді мали суто науковий характер та стосувались виключно сучасних досліджень. Так, деякі доповіді були спрямовані на питання сучасного моніторингу якості води та щодо забезпечення мікробної безпеки в критичних умовах. Інші розглядали еластомерні покриття, що здатні до самовідновлення. Також розглядались питання стосовно модифікації поверхні наночастинок целлюлози методом реактивної екструзії при використанні іонних рідин в якості спів-розчинників, що має вагоме значення в області матеріалознавства. Окрім цього було приділено особливу увагу проблемним питанням синтезу алюмосилікатних нанотрубок та аспектів їх застосування і механізмам електрохімічної корозії у 3D-друкованих виробах з суперсплавів на основі нікелю.
Слід також наголосити, що конференція стала можливою в першу чергу завдяки мужності наших воїнів, які сьогодні боронять України від агресії росії. Тому наукова спільнота хіміко-технологічного факультету вкотре долучилась до збору коштів під час проведення конференції. Ці кошти і частина оргвнесків було вирішено перерахувати на рахунок Благодійного фонду підтримки Збройних сил України «Київський політехнік».
Слава Україні!

 

Збірка тез доповідей